10 psychologických trikov, pomocou ktorých môžete vyhrať každý deň

Back to Blog

10 psychologických trikov, pomocou ktorých môžete vyhrať každý deň

vianocna zlava na lalala.sk

Komunikácia a nadviazanie vzťahu s ľuďmi môže byť niekedy náročné. Či už je to na pracovisku, v kruhu vašich známych alebo v rodine. 

Použitie týchto psychologických trikov vám môže pomôcť pri vytváraní hladkého vzťahu s ľuďmi okolo vás.

1. Sedieť vedľa niekoho, nie oproti nemu

Miesto, kde sedíte pri stole, o vás môže veľa povedať. Ak chcete niekoho konfrontovať, pozícia vedľa tejto osoby vás môže dostať do menej opozičnej pozície. Na druhej strane, sedenie naprieč alebo oproti niekomu, najmä v konferenčných miestnostiach alebo pri kancelárskych stoloch, môže vyvolať u druhého pocit ohrozenia. Môžete to uplatniť nielen na pracovisku, ale aj na rodinných stretnutiach, ako sú večere.

2. Pózovanie na zvýšenie sebavedomia

Silové držanie tela alebo pózovanie je reč tela, ktorá určuje, čo si o sebe myslíme a ako sa cítime. Tým, že zaberieme priestor a zaujmeme silný postoj, môžeme sa cítiť silní a sebavedomí. Výskum ukazuje, že tí, ktorí zaujali silnú pózu, sa cítili sebavedomejšie a podávali lepšie výsledky v rozhovoroch ako tí, ktorí to neurobili. Mnoho športovcov a rečníkov využíva tento psychologický trik vo svoj prospech.

3. Výber správnej farby pre váš outfit

Farba vašich šiat alebo obleku odráža typ človeka, akým ste, a prácu, na ktorú sa chystáte. Námornická modrá znamená teplo a dôveryhodnosť, čo je dobrá farba pre učiteľov. Šedá dodáva noblesnú a spoľahlivú atmosféru, a čierna je luxusná a elegantná, čo sa dobre hodí na pozície súvisiace s módou.

4. Udržanie očného kontaktu hodnotením farby očí

Pohľad do očí človeka je znakom pozornosti pri rozhovore. Pre obe strany však môže byť náročné a nepohodlné ho zámerne udržiavať. Podľa štúdie môžete skúsiť posúdiť farbu očí druhej osoby, keď sa na ňu pozeráte, pretože to bude vyzerať prirodzenejšie a menej trápne.

5. Snažte sa zapamätať si mená

Niektorí ľudia si zle pamätajú mená. Poznanie mien ľudí je prvým znakom toho, že niekto venuje pozornosť tomu, čo hovoríte, a že si vás pamätá. Vďaka tomu ste ľahko sympatický a obľúbený u ľudí, ktorých stretnete.

6. Pozorovanie, kto sa s kým smeje

Keď ste v skupine ľudí a chcete vedieť, kto má s kým blízky vzťah, skúste pozorovať, ktoré osoby sa spoločne smejú. Kľúčom je všimnúť si, na koho sa pozerajú ako prvého, keď sa smejú, pretože je pravdepodobnejšie, že ich táto osoba priťahuje a cíti sa s ňou najlepšie.

7. Znížte svoje možnosti, ak si nemôžete vybrať

Aj keď sa môže zdať lepšie mať neobmedzené možnosti na výber, pravdou je, že vám to môže sťažiť rozhodovanie. Aby ste sa stali lepším rozhodovateľom, skúste svoje možnosti skrátiť na maximálne 4. To vám umožní dôkladne zvážiť každú možnosť a uistiť sa, že ste sa rozhodli správne.

8. Požiadať niekoho o láskavosť

Pomáhať ľuďom a robiť láskavosti pre druhých je dobrá vec, ale ak chcete, aby vás niekto mal hneď rád, skúste ho požiadať o malú láskavosť. Dáte tým najavo, že človeku dostatočne dôverujete a vážite si ho, vďaka čomu sa potom cíti dobre, pretože vám pomohol.

9. Prekríženie rúk a nôh

Môžete to použiť na 2 účely. Po prvé, ak chcete niekomu zabrániť, aby sa k vám priblížil, držte ruky a nohy prekrížené, aby ste vytvorili bariéru medzi vami a druhou osobou. Ak chcete pôsobiť prístupne a otvorení nápadom, ruky a nohy si neprekrížite, aby ste uvoľnili príjemnú atmosféru.

10. Zahrievanie rúk

Pred predstavením sa inej osobe je vhodné, aby ste si zohriali ruky. Takto preukazujete priateľskú atmosféru, zatiaľ čo studené podanie ruky môže vyvolať nedôveru.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zdieľať článok

Back to Blog