Štúdia dokázala, že vegáni sú viac náchylní k polámaniu kostí ako ľudia, ktorí jedia mäso

Back to Blog

Štúdia dokázala, že vegáni sú viac náchylní k polámaniu kostí ako ľudia, ktorí jedia mäso

Nová štúdia dokázala, že vegáni sú viac náchylní k polámaniu kostí ako ľudia, ktorí pravidelne jedna mäso. Štúdia zhromaždila údaje od približne 55 000 ľudí. Z celkového počtu účastníkov, sa štúdie zúčastnilo 2 000 vegánov.

Výsledok výskumu preukázal, že vegáni a tí, ktorí sa vyhýbajú konzumácii mäsa, majú o 43% vyššiu pravdepodobnosť zlomenín akýchkoľvek kostí. Štúdia však nevysvetľuje spôsob vzniku týchto zlomením. Výsledok výskumu však vysvetľuje fakt, že vegánstvo automaticky nespôsobuje väčšiu pravdepodobnosť pádov z bicykla alebo zo schodov, ktoré môžu viesť ku vzniku zlomenín.

Tí, ktorí sa zúčastnili štúdie uskutočnenej spoločnosťou EPIC-Oxford, boli sledovaní v priemere 18 rokov. V tom čase u nich došlo k celkovo 3 941 zlomeninám, z ktorých bolo najviac zlomenín bedrového kĺbu. Týmto typom zlomenín trpeli vegáni 2,3-krát častejšie ako ľudia, ktorí konzumovali mäso.

Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise BMC Medicine, kde hlavná autorka Dr. Tammy Tong, z Nuffield Department of Public Health, napísala: „Zistili sme, že u vegánov bolo vyššie riziko vzniku akéhokoľvek typu zlomeniny. U tejto skupiny ľudí bolo takmer o 20 prípadov viac na 1 000 ľudí v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli mäso.“ Okrem týchto zlomenín boli u vegánov časté aj zlomeniny kľúčnej kosti, ruky, zápästia a rebier.

Tong dodala: „Správne vyvážená a prevažne rastlinná strava môže mať za následok zlepšenie hladín živín a vedie k nižšiemu riziku chorôb vrátane srdcových chorôb a cukrovky. Jednotlivci by mali brať do úvahy výhody a riziká tejto stravy a dbať na to, aby mali dostatočnú hladinu vápnika a bielkovín.“ Predpokladá sa, že vegáni tvoria takmer 1,2% populácie Spojeného kráľovstva a svetovo sa počet vegánov pohybuje okolo čísla 600 000.

Zdroj: ladbible.com

Zdieľať článok

Back to Blog